28 kwietnia swoje Święto obchodzi Ser Camembert, wytworzony został we francuskiej Normandii w miejscowości Camembert przez Marie Harel w 1791 roku.
I z tej okazji dziś 28.04.2024 r. w godz. od 11.00 do 14.00 Wolontariusze częstowali zakręconymi kanapkami z serem Camembert przygotowanymi przez Restauracja Staromiejska - mieszkańców Turku i nie tylko.
Nasza Mleczarnia Turek spółka z o.o. produkuje go od ponad 40 stu lat. Orginalny camembert jada się zawsze świeży (maksimum tydzień od daty produkcji). Powinien być sprężysty przy lekkim naciskaniu, mieć wewnątrz barwę kremową (a nie żółtą) i fakturę porowatą, bez nacieków.
Kochani zapewne, każdy wie.....że " Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia” a.... "Kto w czasie pracy myśli tylko o jedzeniu, ten na pewno w czasie jedzenia nie myśli o pracy.''
Smacznego